De Europese Commissie heeft een publieke consultatie georganiseerd, waarbij belanghebbenden hun commentaar kunnen leveren op de komende evaluatie van het auteursrecht in de Europese Unie. Hieronder volgt in samengevatte vorm de bijdrage van VillaMusicRights.
Het auteursrecht is bedoeld voor mensen die creatieve prestaties leveren en hen controle over hun werk te geven en hen te belonen.
Dit is in principe een goed werkend systeem, ook grensoverschrijdend. Maar de muziekindustrie heeft daar een karikatuur van gemaakt. In de praktijk profiteren platenmaatschappijen, muziekuitgevers, managers en collectieve rechtenorganisaties van de creatieve prestaties van anderen, en zij zijn degenen die problemen ondervinden en verdere maatregelen nodig hebben.
De beste manier om het systeem te verbeteren is volledige transparantie. Op VillaMusicRights kunnen componisten hun eigen werk kunnen uploaden , en zij bepalen de prijs en de looptijd van de licenties die zij verlenen . Als een zakelijke gebruiker een licentie verwerft , zal de componist worden geïnformeerd en betaald . De EU zou contact opnemen met de lidstaten en met hen afspraken maken dat er op nationaal niveau er goede informatie is over hoe creatieve mensen hun rechten kunnen beheren. Er moet vooral duidelijk worden gemaakt dat collectief beheer niet de enige manier is.
Auteursrecht moet terugkeren naar (muziek)makers. Auteursrecht is een beloningssysteem voor makers en geen straf voor de burgers , waarin de begrippen downloadverbod en thuiskopieheffing centraal staan. Zou het niet mooi zijn als in toekomstig beleid innovatie en het stimuleren van vernieuwende initiatieven centraal worden gesteld? Zolang dat niet zo is, zullen de oude structuren - althans voorlopig - blijven. Dit is onwenselijk, want op deze manier blijven creatieve mensen afhankelijk van organisaties die eigenbelang als het meest belangrijk blijven zien.
In media , telecom , spoorwegen , energie, enz. is een vergaande liberalisering ingezet, meestal aangestuurd op Europees niveau. Liberalisering heeft vaak met twee kanten: een " ontmanteling " van de openbare aanbieders en stimulering van concurrentie. In het auteursrecht zijn er organisaties die met uitsluiting van anderen door de lidstaten zijn aangewezen. Geliberaliseerde markten, zoals media en telecommunicatie, zijn gebaseerd op het omgekeerde. De overheid zou dat ook moeten doen op de markt voor auteursrechten, dus concurrentie stimuleren.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten