Stel, je bent een collectief verband van musici en andere kunstenaars en je besluit een lang gekoesterde droom te gaan realiseren. Je wilt in eigen beheer een dubbel DVD gaan opnemen en de muziek ook op CD zetten. Er zijn verschillende muzikanten bij betrokken en verschillende componisten. Sommige van die componisten zijn aangesloten bij Buma/Stemra, anderen beheren hun eigen rechten. Dan weet je dat je voor het vastleggen en reproduceren van werken van de aangeslotenen de toestemming nodig hebt van Stemra. Dat klinkt overzichtelijk, maar het loopt anders.
Eind oktober 2011 gaat er een verzoek om informatie naar Stemra. Daarop volgt snel een antwoord. Er staat in dat men voor de vastlegging van muziek onder een filmpje auteursrechten verschuldigd is aan Stemra. Dit kan met Stemra geregeld worden via een aanvraag voor een audiovisuele productie in eigen beheer. Dezelfde dag nog wordt de informatie gestuurd over het doen van een aanvraag voor een Audiovisuele Productie in Eigen Beheer. Omdat nog niet alles duidelijk is – het gaat hier om een eerste aanvraag – wordt nadere informatie gevraagd. In de tweede helft van november komt daarop het bericht dat de productie een registratie is van een evenement en daarom valt de productie onder de noemer “Registratie”. Daar hanteert Stemra vaste tarieven voor, die zijn te vinden in de desbetreffende brochure met de mededeling dat alle muziekprojecten waarbij muziek wordt vastgelegd dienen te worden aangemeld bij Stemra. Nadat de aanvrager de situatie opnieuw heeft uitgelegd komt eind november de mededeling dat Stemra voor haar claim zal kijken naar alle auteurs (componisten/tekstdichters) en of zij zijn aangesloten bij een (mechanisch) rechtenorganisatie. Daaraan wordt het volgende toegevoegd: “ Als muziek op een DVD wordt uitgebracht zien wij dat als een commerciële release”.
Daarop ontvangt de aanvrager alle formulieren die betrekking hebben op het gebruik van bestaand repertoire in audiovisuele producties (bedrijfsproducties). De kosten: Euro 144,00 (compositie en opname tezamen) per 30 seconden of deel daarvan per werk inclusief 50 kopieën binnen de Benelux en Euro 198,00 (compositie en opname tezamen) per 30 seconden of deel daarvan per werk inclusief 50 kopieën binnen Europa.
Dat zou het einde van dit project betekenen. Inmiddels heeft de aanvrager zich tot VMR gewend. Het advies: leg het nog eens uit en hou vol. Begin januari, nadat de situatie is uitgelegd, stuurt Stemra hetzelfde bericht als eind november. Dan wordt de situatie nóg een keer uitgelegd en volgt snel het bericht dat Stemra helaas op deze manier de aanvraag niet in behandeling kan nemen: “ Daarvoor is het nodig dat u een geheel ingevuld aanvraagformulier voor een Audiovisuele productie in eigen beheer invult”.
VMR help de aanvrager de formulieren invullen, met de waarschuwing dat er toch wel weer iets niet hemaal goed zal zijn, maar op zichzelf lijkt de situatie dan helder.
Half februari 2012 komt het verlossende woord, zo lijkt het. Er is toestemming van Stemra, tegen een gunstig tarief. Maar dan blijkt dat de toestemming alleen betrekking heeft op de audio-cd. Dat wordt aan Stemra gemeld. In antwoord daarop laat deze organisatie weten dat het helaas niet mogelijk is om cd en dvd als één product te verwerken en wordt de aanvrager een nieuw aanvraagformulier toegestuurd.
Wordt vervolgd.
donderdag 23 februari 2012
Abonneren op:
Posts (Atom)