woensdag 26 november 2014

WAT IS PLAGIAAT?

Blurred Lines was een grote hit voor Robin Thicke en Pharrell Williams. Misschien dachten zij te kunnen gaan rentienieren van de opbrengsten. Dat valt tegen: de kinderen van Marvin Gaye beweren dat zij plagiaat hebben gepleegd en kregen daarin van een rechter gelijk.  Zij vinden dat 'Blurred Lines'  erg  lijkt op het nummer 'Got To Give Up' van hun vader.

Ook Jay Z en Kanye West zijn aangeklaagd voor plagiaat. Zanger Joel Mac claimt dat het nummer Made In America dat op hun album staat oorspronkelijk van hem is. Ook BeyoncĂ© Knowles ligt onder vuur, omdat het nummer XO plagiaat zou zijn. Een man die zegt bevriend te zijn met een achtergrondzangeres van BeyoncĂ© liet naar eigen zeggen  zijn nummer XOXO horen en denkt dat het nummer op die manier bij Knowles is gekomen.

Plagiaat, wat is dat eigenlijk? Plagiaat is het overnemen van het werk van iemand anders, waarbij de indruk wordt gewekt alsof het een eigen, oorspronkelijk werk betreft van degene die plagiaat pleegt. In de muziek wordt het meestal beoordeeld aan de hand van het akkoordenschema, de melodielijn, toonsoort, tempo en arrangement.

Plagiaat is van alle tijden. Een bekend geval is My Sweet Lord van George Harrison dat opvallende overeenkomsten zou vertonen met het nummer He's so fine van The Chiffons. Harrison verloor de rechtszaak, maar kocht later de rechten van het nummer op. Van recenter datum is de beweerde overeenkomst tussen Creep van Radiohead en The air that I breathe van de Hollies . Zowel in het geval van George Harrison als van Radiohead kan je je afvragen wat de overeenkomst is.

Omgekeerd wordt in sommige gevallen aangenomen dat er geen sprake is van plagiaat, terwijl de overeenkomsten manifest zijn. Luister maar eens naar The Banjo Song van The Big Three en Venus van Shocking Blue.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten